המסלול התורני בישיבת שובי נפשי – חזונו של הרב עזריאל מנצור

בין סמטאות ירושלים, בפינת הרחובות הבעש"ט והרב יוסף חיים זוננפלד שבשכונת בית ישראל, פועלת ישיבה יוצאת דופן בנוף הישיבתי — ישיבת "שובי נפשי" שבראשה עומד הגאון המקובל עזריאל מנצור שליט"א. ישיבת מקובלים זו ניצבת כמגדלור לתלמידי חכמים המבקשים לחזות בעומק חכמת הקבלה על פי מסורת האר"י ז"ל ומהרח"ו, בליבה של מסורת תורנית עמוקה ושרשרת של מסירה מדוקדקת מדור לדור.

 

### לימוד תורה עוד קודם עלות השחר

 

אחד ממאפייניה הייחודיים של ישיבת "שובי נפשי" הוא סדר יומה יוצא הדופן: הלימוד מתחיל כבר בשעה ארבע לפנות בוקר – "שעת רצון", שעה שבה השמים פתוחים והתפילה והלימוד מתקבלים ברצון יותר מכל שעה אחרת. בזמן זה עוסקים הלומדים בתורת הסוד – בקבלה העיונית, תוך שקידה על כתבי מהרח"ו ביאור מוסמך של תורת האר"י הקדוש.

 

המקובלים ניגשים לעבודת הלימוד והתפילה מתוך טהרה והתמסרות – בעבודת נפש, על פי הכוונות המקודשות של הרש"ש זיע"א, הגדול שחכמי המקובלים לאחר האר"י, מהרח"ו ושושלתם.

 

### תכנית הלימודים – בין קבלה, פשט ודיינות

 

לאחר תפילת שחרית בכוונות הרש"ש, מתפצלים הלומדים לשלושה מסלולים מרכזיים:

– לימודי קבלה – המשך העיון בספרי האר"י הקדוש, בייחוד בספר עץ חיים, שער הכוונות וסידורים על פי כוונות הרש"ש. הלימוד נעשה לפי שיטת "בית לחם יהודה" של הרב יהודה פתיה זצ"ל, שהעמיק דרך שיטה זו בביאור דברי האר"י.

– לימוד גמרא בעיון – מסלול מקביל ללימוד ישיבתי עמוק, תוך הבנת הסוגיה לעומקה תוך עיון בספרי פרשנים ראשונים ואחרונים.

– מסלול להוראה ודיינות – המיועד לתלמידי חכמים המבקשים לקבל סמיכה ולהגיע להבחני רבנות ודיינות, תוך שהם שוזרים את יסודות תורת הסוד בגישה ההלכתית.

 

הייחודיות של המסלול ב"שובי נפשי" היא שהמסע התורני אינו חוצה בין נסתר לגלוי, אלא מחבר ביניהם בקו ישר – כל תורה נובעת מהמקום הפנימי ביותר שבשורשי הנשמות.

 

### מרביץ תורה ברוח הקבלה – הרב עזריאל מנצור והשושלת השלשלת

 

החזון של הרב עזריאל מנצור שליט"א נטוע בשורש תורני עמוק, ששואב את עיקרו מרבותיו הגדולים: מרן הרב יהודה פתיה, שדרכו ביאור שיטת האר"י בספר "בית לחם יהודה" נלמדת בין תלמידי שובי נפשי; הרב אברהם ברזאני, תלמידו הקרוב והנאמן של פתיה, שהסמיך את הרב עזריאל מנצור ללימוד ולעיסוק בתורת הקבלה בפועל; הרמ"ש – המקובל האדיר רבי מרדכי שרעבי זצ"ל ראש ישיבת נהר שלום, והרב בן ציון אבא שאול זצ"ל, שעודד את הקמת מוסדות "שובי נפשי" וראה ברב מנצור ממשיך דרך נאמן לרוחם של חכמי בבל הוותיקים וצדיקי הסוד.

 

כל אלו עיצבו את מסלולו הרוחני והחינוכי של הרב עזריאל מנצור, אשר רואה בשליחות חייו את העמדת התלמידים ללימוד פנימיות התורה לשם תכלית עליונה: לאוקמי שכינתא מעפרא ולגלות את אורו של משיח.

 

לימוד הקבלה ב"שובי נפשי" איננו לקישוט או להעמקה אקדמית, אלא כעבודה פנימית לתיקון האדם והעולם. הלימוד והכוונות אינם רק הבנת העולמות העליונים – אלא עבודה חיה, רציפה, שמטרתה הפנמת אור אלוקי בעולם המעשה.

 

### תפילה בכוונות הרש"ש – כח החיות הפנימית

 

חלק בלתי נפרד מהעשייה הרוחנית בישיבת שובי נפשי הוא סדר התפילות, הנערכות על פי סדר כוונות הרש"ש, ראש בית מדרש המקובלים "בית אל". תפילות אלו דורשות הכנה נפשית, דקדוק כוונות, הכנת הכלים וחיבור למדרגות נשמה גבוהות.

 

זוהי תפילה של עבודת הלב במסירות נפש, מקום שבו החסיד והלמדן נפגשים עם רבדים נעלים של חכמת הקבלה ונפש האדם. עשרות תלמידים ותלמידי חכמים משתתפים מדי יום בתפילות אלו, ובהזדמנויות מיוחדות – כתקופות השובבים – מוגברים התעניות, הלימודים והתיקונים בצוותא.

 

### מפעל הספרים – להאיר את העולם בכתבי הסוד

 

מלבד הלימוד והתפילה, עוסקת ישיבת שובי נפשי בפעילות ספרותית מרשימה: מכון ההוצאה לאור של הישיבה מוציא לאור כתבי יד נדירים, בעיקר של חכמי המזרח, אשר רובם לא ראו אור עולם מאות בשנים. בולטים בהם ספרי הרב חיים ויטאל, הרב חיים פלאג'י, הרב מאיר ביקייאם, הרב שלמה עמר, והאוסף הסדרתי "ארזים" – קובץ מאמרים בפרד"ס התורה וההלכה מאת אנשי הישיבה.

 

פרסום זה משמש ככלי להפצת תורת הקבלה האותנטית ולעוררות נשמות ישראל בחזרה לשורשן.

 

### חזון וייעוד – להעמיד דור של עובדי ה'

 

אין זה מוסד ללימוד בלבד, אלא מוקד עבודה – מגדלור לדור שצמא לפנימיות התורה באמונה ובקדושה. הישיבה מבקשת להעמיד לומדים, מרביצי תורה וגם בעלי הבנה ויראה להדריך את דור הגאולה כאשר דרכיו נאפלין בין החיצוניות והבלבול.

 

הרב עזריאל מנצור שליט"א, ביד רמה ומתוך ענווה עמוקה, מוביל דרך שאינה מסתפקת בהישגים אישיים. חזונו הוא עיצוב גשר בין נגלה לנסתר, בין עם ישראל השלם – לגאולה העתידה.

 

כל זאת, למטרה אחת שמהדהדת בחזון ישיבת שובי נפשי בכל פינה: "לאוקמי שכינתא מעפרא" – להציב את השכינה מן האפר, ולזכות בזירוז גילוי פני משיח צדקנו במהרה בימינו אמן.