מהו הוא בדיוק נול אריגה?

אריגה היא צורת אמנות עתיקה שמילאה תפקיד חיוני בהיסטוריה האנושית, המספקת גם טקסטיל פונקציונלי וגם יצירות אמנות מורכבות. בלב תהליך האריגה נמצא נול האריגה, כלי רב-תכליתי וחיוני, ראו דוגמאות באתר Leensknit. במאמר זה נתעמק בעולם האריגה של נולים, נחקור מה הם, איך הם עובדים ומשמעותם בעולם הטקסטיל והאומנות.

מהו נול אריגה?

נול אריגה הוא מכשיר מכני או מופעל ביד המיועד למטרת שזירה של שני קבוצות חוטים – העיוות (חוטים לאורך) והערב (חוטים לרוחב) – ליצירת בד. נולים מגיעים בגדלים ובתצורות שונות, החל מעיצובים פשוטים של כף יד ועד למכונות מורכבות בגודל תעשייתי.

מרכיבי מפתח של נול אריגה

קרן עיוות: זוהי קרן אופקית שמחזיקה את חוטי העיוות תחת מתח. הוא ממוקם בדרך כלל בחלק האחורי של הנול.

חוטי עיוות: אלו הם החוטים האנכיים שעוברים מקרן העיוות לקדמת הנול, ומהווים את הבסיס לבד.

גבעות: לולאות חוט קטנות או ניילון שדרכן עוברים חוטי עיוות בודדים. הם מחוברים למסגרת או לפיר, והתנועה שלהם שולטת בהרמה והורדה של חוטי עיוות ספציפיים במהלך האריגה.

מעבורת: המעבורת היא כלי המחזיק את חוט הערב ומועבר הלוך ושוב דרך הסככה (הפתח שנוצר מהעלאת כמה חוטי עיוות והורדת אחרים) ליצירת הבד הארוג.

חוט ערב: הידוע גם בשם המילוי או וווף, חוט הערב הוא החוט האופקי השזור על פני העיוות כדי ליצור את הבד.

כיצד פועל נול אריגה?

עיוות: חוטי העיוות מלופפים מקומת העיוות לקדמת הנול דרך הגדרות והקנה. תהליך זה מבטיח כי חוטי העיוות מתוחים באופן שווה ומוכנים לאריגה.

השחלה: כל חוט עיוות מושחל בנפרד דרך חוט, מה שמאפשר שליטה באילו חוטים מורמים ומורדים במהלך האריגה.

יצירת הסככה: על ידי העלאה והורדה של פירים ספציפיים (מסגרות המחזיקות את המחסנים), האורג יוצר פתח שנקרא הסככה. חוט הערב מועבר לאחר מכן דרך הסככה הזו באמצעות המעבורת.

הכאה: לאחר כל מעבר של חוט הערב, הטווה משתמש במקצף כדי לדחוף את הערב למקומו, ויוצר בד קומפקטי ואחיד.