ספר תורה תימני או ספר תורה מרוקאי – מה ההבדל?
קהילות עדות המזרח מתחלקות ל'תתי עדות', כלומר, מקורן של קהילות אלה הוא בארצות המזרח ומכאן למעשה נובע שמן, אך למעשה יש בניהן הבדלי מסורת רבים. אחד מההבדלים הללו מתבטא בספר המקודש כל כך לעם ישראל הלוא הוא ספר התורה ולכל קהילה יש את העניינים המסורתיים שעוברים מדור לדור הנוגעים לכתיבת ספר תורה, כמו ספר תורה מרוקאי או ספר תורה של עדות תימן.
ספר תורה כותבים על פי מסורת
כאמור, ספר תורה נכתב על פי מסורת שמגיעה עם הקהילה או העדה ועוברת אצלה מדור לדור ומאב לבן. עם זאת, הנוסח הכתוב בספר התורה, אינו שונה כלל בין כל העדות מעדות המזרח ואף אין הבדל בנוסח אצל קהילת האשכנזים. מה שכן, ההבדלים העיקריים מתבטאים בצורת הכתב בתגים מעל האותיות ובאופן בו מחלקים את השורות בספר.
ספר תורה תימני – מה מיוחד בו?
אחת מהקהילות שספר התורה שלהן שונה באופן משמעותי מספרי התורה בקהילות האחרות היא קהילת יהודי תימן. ספר תורה תימני נכתב בחלוקה שונה מאשר ספרי תורה ספרדים וספרי תורה אשכנזיים. ספר תורה תימני נכתב ב- 51 שורות לעומת ספרי תורה אשכנזיים וספרדיים שמחולקים ל- 42 שורות. כמו כן, בספרי תורה תימניים ישנו מעין ניקוד שמסייע לבעל הקורא בעת הקריאה בספר וכן מילים מסוימות שנכתבות בכתיב שונה (מלא או חסר) מהכתיב בספרי תורה מעדות אחרות.
ספר תורה – כיצד בוחרים אותו?
חשוב לזכור כי כל עדה משתמשת בספר התורה שנכתב על פי המסורת הנהוגה אצלה, ועל כן יש להקפיד ולרכוש את ספר התורה אצל סופר סת"ם או מוכר סת"ם שיודע ומכיר את מנהגי העדות השונים, יכול להבדיל בין הסוגים ולמכור לכם את הספר שאתם מחפשים.